Fasolka po bretońsku ze szwedzką nutą

Zaczęły się jesienne chłody i nasz organizm potrzebuje bardziej kalorycznych i energetycznych potraw.
Polecam moją wersję fasolki po „bretońsku”.
Składniki na 8 porcji. Danie świetnie smakuje również następnego dnia.

Składniki:

Dwie średnie marchewki
15 dkg krojonego w koskę boczku
1 duża cebula
2 papryki ( czerwona albo pomarańczowa)
Opakowanie köttbullar 350 g (klopsiki mięsne dostępne w IKEA)
Fasola biała duza – mała puszka
2 małe puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej
Fasola czarna – mała puszka
Przecier pomidorowy z bazylią

Wykonanie:

IMG_4480

1. Boczek podsmażamy ok 10 min.

IMG_4483

2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

IMG_4485

Jak się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Następnie dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez ok 15 min.

IMG_4486IMG_4487

W międzyczasie kroimy köttbullary na ćwiartki, a opłukaną paprykę w kostkę.
Pamiętamy o zamieszaniu duszonych składników.

3. Dodajemy köttbullary i dusimy 10 min. Całość dokładnie mieszamy.

4. Dodajemy przecier pomidorowy z bazylią i całość dusimy ok 10 min.

IMG_4488

5.Dodajemy fasole bez zalewy, (fasolkę w pomidorach dodajemy z zalewą) oraz pieprz czarny, paprykę ostrą, albo papryczkę chili i dusimy ok 20 min. Dodajemy czosnek.

IMG_4491

6. Na koniec dodajemy paprykę i dusimy do średniej miękkości papryki, ok 20 min.
Podajemy z pieczywem, np. bagietką.

IMG_4524

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz