Kladdkaka

Kladdkaka, czyli szwedzkie ciasto czekoladowe

Składniki

100 g masła

2 jajka

2,5 dl. cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 lyzki kakao
2 dl. mąki

1. Rozpuść  masło w garnuszku i odstaw  do wystygniecia.

2. Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.

3. Dodaj cukier waniliowy i kakao i dalej ubijaj mikserem ale juz na    małych obrotach.

4. Dodaj mąkę cały czas mieszajac.

5. Na końcu dodaj masło i wymieszaj ostrożnie do uzyskania jednolitej    masy.

6. Wlej ciasto do okrągłej formy wysmarowanej masłem i  posypanej    bułką tartą.

7. Piecz w 175 stopniach okolo 20 – 22 min.

Można polać polewą czekoladowa lub posypać cukrem pudrem
. Super smakuje serwowane z bita smietana lub lodami.

Ciasto  jest w srodku mokre trochę przypomina zakalec ale jest pyszne.

Przepis zaczerpnięty ze szwedzkiej gazety.

 

kladdkaka-stevia_460x345

Reklamy

Jedna myśl na temat “Kladdkaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s