Pierniczki & pepparkakor

Już dzisiaj zaczęłam pieczenie pierniczków, jako że powinny trochę poleżeć w oczekiwaniu na zdobienie. Zamieszczam przepisy na polskie pierniczki i szwedzkie ciasteczka – pepparkakor. Wykonanie zarówno jednych i drugich nie jest ani trudne, ani pracochłonne.

Polskie pierniczki

Składniki:

25 dkg cukru

25 dkg miodu

30 dkg masła

60 dkg mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1 opakowanie przyprawy do piernika

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem i miodem na pulchną masę, najlepiej mikserem, chyba że ktoś chce tradycyjnie drewnianym narzędziem, no właśnie jak to się nazywa-wałek ? kulka ? Ja ucierałam w termomixie.

Następnie  dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą.

Ciasto powinno troszkę poleżakować  w chłodnym miejscu (jakieś dwa tygodnie), ale dla niecierpliwych  wystarczy 15 min w lodówce i też będzie dobrze.

IMG_4766

Po schłodzeniu ciasto wałkujemy partiami na grubość 2-3 mm i foremkami wycinamy różne kształty.

IMG_4768

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Pieczemy 4-5 min.

IMG_4774

Po kilku dniach pierniki dekorujemy według uznania. Przechowujemy w blaszanych lub szklanych pojemnikach.

IMG_3330

Są tak pyszne, że jeśli chcemy, aby doczekały świąt, chowamy je w sobie tylko znanym miejscu.

9 grudnia obchodzimy w Szwecji pepparkakans dag czyli dzień pierniczka.

Pepparkakor

Składniki:

3oo  ml melasy
4o dkg cukru farynowego  ( drobny brązowy cukier)
2 przyprawy do pierników

albo

4 łyżki goździków (zmielonych)
4 łyżki imbiru
4 łyżki cynamonu

350 g masła o temperaturze pokojowej
3oo ml tłustej śmietany
1,3-1,5 kg mąki pszennej
1-1,5 łyżki sody

Wykonanie:

Syrop, cukier, przyprawy i masło wyrabiamy  na jednolitą masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do ciasta.
Mieszamy sodę z mąką i dodajemy do  ciasta.
Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce i pozostawiamy do następnego dnia.
Nastawiamy piekarnik na 225 st.
Rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko, umieszczając je między dwoma arkuszami folii. Wycinamy ciastka za pomocą foremek.
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 5 min.

IMG_4786

Życzę przyjemnego pieczenia i smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamy

2 thoughts on “Pierniczki & pepparkakor

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s