Santa Lucia i lussekatter

To już jutro – 13-ego grudnia – wczesnym rankiem Św. Łucja rozjaśni mrok grudniowej nocy.

lucia

Na ulicach miast i miasteczek w całej Szwecji pojawiają się tego dnia orszaki ludzi ubranych w białe szaty. Prowadzeni przez dziewczynę z wiankiem z borówek i zatkniętymi weń świecami, która ma symbolizować  Św. Lucia. Za nią podążają jej druhny ze świecami w dłoniach, gwiazdorzy w spiczastych czapkach, a często też dzieci przebrane za krasnale i pepparkakor – korzenne ciasteczka.

Rozbrzmiewa pieśń, która niesie nadzieję na nastanie kolejnego dnia:

Natten gar tunga fjät

rund gard och stuva;

kring jord, som sol förlät,

skuggorna ruva.

Da i vart mörka hus,

stiger med tända ljus,

Sankta Lucia, Sankta Lucia.

 

Orszak odwiedza szkoły, zakłady pracy, szpitale i urzędy. Świętu światła towarzyszą liczne koncerty, które odbywają się zwykle w kościołach, ale także w szkołach i przedszkolach gdzie przebrane dzieci występują przed rodzicami.

Zwyczaj ten przywędrował prawdopodobnie z Włoch gdzie, jak mówi przekaz, młoda dziewczyna rozdała swój posag ubogim. Nie spodobało sie to jej narzeczonemu, który doniósł władzom rzymskim, że jest chrześcijanką, za co została skazana na śmierć.
Dawniej w Szwecji tego dnia zasiadano – po raz ostatni przed świętami Bożego Narodzenia – za suto zastawionym stołem. Świętą Łucją w rodzinie zostawała najstarsza córka. Ubrana na biało, w wianku z zapalonymi świecami budziła rodziców śpiewając tradycyjną włoską piosenkę: „Santa Lucia” oraz podając kawę, czerwone grzane wino – glögg i pszenne, specjalne na tę okazję przygotowywane bułeczki z rodzynkami i szafranem zwane lussekatter.

Szafranowe bułeczki – lussekatter

Składniki na ok. 40 szt.

900 g Mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
o,5 l mleka
50 g drożdży do słodkich ciast
1 gram szafranu, 2 opakowania
Sól 1 łyżeczka
2 szklanki cukru pudru
1 jajko do posmarowania
Rodzynki do dekoracji

* Rozpuść masło lub margarynę w rondelku.

* Dodaj mleko – ciepłe (37°C). Wkrusz drożdże i wymieszaj
do rozpuszczenia drożdży.

* Utłucz szafran z 1-2 łyżeczkami cukru pudru w moździerzu i dodaj do mleka.

* Dodaj pozostałe składniki zostawiając trochę mąki.

* Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie przez około 5 – 10 minut, aż będzie gładkie. Dodaj więcej mąki, jeśli ciasto jest lepkie, powinno być dość luźne.
* Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i pozostaw aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 40 minut.

IMG_4789

* Zagnieć ciasto na posypanej mąką powierzchni, podziel go następnie na około 40 sztuk i piecz według poniższych opisów.

10863992_862717823758889_173145008762269335_o
* Układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i udekoruj rodzynkami.

* Przykryj ręcznikiem kuchennym, pozostaw do wyrośnięcia 30-45 minut.

* Rozgrzej piekarnik do 250 °C.

* Posmaruj rozmąconym jajkiem.

* Piecz 5-10 minut.

* Pozostaw do ostgnięcia przykryte ściereczką.

IMG_4793

Smacznego !!!

Reklamy

4 myśli w temacie “Santa Lucia i lussekatter

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s