Śledzie, śledziki, sill

Śledź od  zawsze gościł na stołach polskich i szwedzkich. Różnie jest przyrządzany. W Polsce tradycyjny śledź wigilijny to ten z cebulką w oleju.

20151222_221325

W Szwecji też z cebulką, marchewką, często z porem, ale za to w słodkiej zalewie octowej . Bardzo smaczne są też z borówką czerwona, w sosie musztardowym, kawowo-musztardowym, czy rakowym – moje ulubione.

20151222_221151

W Polsce także mamy śledzie ze słodką nutą, chociażby te zawijane ze śliwką czy wiśnią. Ja, oprócz tradycyjnego w oleju, podaję na wigilię śledzia z ananasem.

Sałatka śledziowa z ananasem

Opakowanie  matjasów
1 puszka ananasów
1  jabłko  – najlepiej kwaśne
1 cebula
1 mały jogurt grecki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka curry
sól, pieprz biały

majonez

orzechy lub opcjonalnie rodzynki

Wykonanie:

Filety śledziowe  kroimy w paski.

Ananasa kroimy w kostkę.

Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę

Dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny, przyprawy, posiekane orzechy.

Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy sałakę do następnego dnia, kiedy to najlepiej smakuje.

IMG_4834

Smacznego i Wesołych Świąt !!!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s