Semle zamiast pączka

Podobno, kto w tłusty czwartek nie zje pączka,  nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Tak mówi przesąd, tymczasem portale kulinarne prześcigają się w oferowaniu przepisów na najlepsze pączki. A to z nadzieniem z róży, a to z marmoladą, budyniem, czekoladą, lukrowane, pudrowane, ze skórką pomarańczową i Bóg wie z czym jeszcze. Można się w tej mnogości pogubić. Jako, że w Szwecji pączka nie kupisz, no chyba, że w polskim sklepie, postanowiłam sama upiec czy raczej usmażyć pączki aby mi i moim bliskim  dalej się wiodło. W końcu udało mi się wyszukać, niewyszukany przepis i do dzieła.

Ale nie o tym miał być ten wpis. Ma być o semle, ciastku, które należy zjeść w tłusty wtorek – fettisdag,  czyli ostatni dzień karnawału, poprzedzającym środę popielcową.

Otóż semle to rodzaj bułki pszennej wypełnionej słodkim nadzieniem. Przy czym rodzaj wypełnienia, może się różnić w zależności od regionu. Najpopularniejsze semle , to słodka bułka pszenna z odciętym wierzchem, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną, z wierzchu  posypana cukrem pudrem. Masa migdałowa składa się ze zmielonych migdałów zmieszanych z cukrem pudrem i białkiem lub syropem kukurydzianym nadającym jej właściwą gęstość. Jako ciekawostkę podam, że semle znane jest nie tylko w Szwecji, ale także w Finlandii, Danii, Łotwie i Estonii. Tradycyjnie semle podaje się w głębokim talerzu, zamoczoną w gorącym mleku i przyozdobioną laską cynamonu. Teraz zwykle podaje się na talerzyku jak ciastko.

A oto przepis na tradycyjne semle : 12 szt

Składniki

75 g masła
szklanka mleka,
25 g drożdży
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 jajko
2,5 szklanek mąki
1 ubite jajko do posmarowania

Nadzienie migdałowe

200 g obranych migdałów  lub 75 g pasty migdałowe

pół szklanki cukru pudru

szczypta kardamonu

szklanka mleka

2 szklanki śmietanki ubitej z cukrem pudrem

Wykonanie

Rozpuścić masło.   Skruszyć drożdże do miski dodać ciepłe mleko
i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać cukier, sól, ewentualnie kardamon, jajko, mąkę, masło. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.
Uformować kulę  i pozostawić pod przykryciem około 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 225 °.

Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłe  bułeczki.
Pozostawić  do wyrośnięcia na 20 min.
Posmarować  ubitym jajkiem i piec w  piekarniku  ok 10 minut, do złotego brązowego
koloru. Ostudzić na kratce. Następnie Odkroić  wierzch ciastka.  Okruchy bułki  wymieszać z mlekiem i  pastą migdałową.Wypełnić bułki masą. Ubić śmietanę i wycisnąć ozdobnie na każdej bułce. Ułożyć odcięty uprzednio wierzch bułki i posypać cukrem pudrem.

 

IMG_5583

 

Podobno Szwedzi zjadają rocznie 40 milionów semle, przy 10 milionach mieszkańców, Statystyczny  Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka, przy 38,5 milionach mieszkańców, to  ponad 96 milionów pączków. A przecież pączki jadamy nie tylko w ten jeden czwartek w roku. Pamiętać należy, że 1 pączek ma około 200 kcal – aby go spalić wystarczy pobiegać 20 minut lub pojeździć  godzinkę  na rowerze albo wybrać się na  godzinny spacer. Tak więc jedzmy polskie pączki albo szwedzkie semle. Smacznego!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s