Semle zamiast pączka

Podobno, kto w tłusty czwartek nie zje pączka,  nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Tak mówi przesąd, tymczasem portale kulinarne prześcigają się w oferowaniu przepisów na najlepsze pączki. A to z nadzieniem z róży, a to z marmoladą, budyniem, czekoladą, lukrowane, pudrowane, ze skórką pomarańczową i Bóg wie z czym jeszcze. Można się w tej mnogości pogubić. Jako, że w Szwecji pączka nie kupisz, no chyba, że w polskim sklepie, postanowiłam sama upiec czy raczej usmażyć pączki aby mi i moim bliskim  dalej się wiodło. W końcu udało mi się wyszukać, niewyszukany przepis i do dzieła.

Ale nie o tym miał być ten wpis. Ma być o semle, ciastku, które należy zjeść w tłusty wtorek – fettisdag,  czyli ostatni dzień karnawału, poprzedzającym środę popielcową.

Otóż semle to rodzaj bułki pszennej wypełnionej słodkim nadzieniem. Przy czym rodzaj wypełnienia, może się różnić w zależności od regionu. Najpopularniejsze semle , to słodka bułka pszenna z odciętym wierzchem, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną, z wierzchu  posypana cukrem pudrem. Masa migdałowa składa się ze zmielonych migdałów zmieszanych z cukrem pudrem i białkiem lub syropem kukurydzianym nadającym jej właściwą gęstość. Jako ciekawostkę podam, że semle znane jest nie tylko w Szwecji, ale także w Finlandii, Danii, Łotwie i Estonii. Tradycyjnie semle podaje się w głębokim talerzu, zamoczoną w gorącym mleku i przyozdobioną laską cynamonu. Teraz zwykle podaje się na talerzyku jak ciastko.

A oto przepis na tradycyjne semle : 12 szt

Składniki

75 g masła
szklanka mleka,
25 g drożdży
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 jajko
2,5 szklanek mąki
1 ubite jajko do posmarowania

Nadzienie migdałowe

200 g obranych migdałów  lub 75 g pasty migdałowe

pół szklanki cukru pudru

szczypta kardamonu

szklanka mleka

2 szklanki śmietanki ubitej z cukrem pudrem

Wykonanie

Rozpuścić masło.   Skruszyć drożdże do miski dodać ciepłe mleko
i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać cukier, sól, ewentualnie kardamon, jajko, mąkę, masło. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.
Uformować kulę  i pozostawić pod przykryciem około 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 225 °.

Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłe  bułeczki.
Pozostawić  do wyrośnięcia na 20 min.
Posmarować  ubitym jajkiem i piec w  piekarniku  ok 10 minut, do złotego brązowego
koloru. Ostudzić na kratce. Następnie Odkroić  wierzch ciastka.  Okruchy bułki  wymieszać z mlekiem i  pastą migdałową.Wypełnić bułki masą. Ubić śmietanę i wycisnąć ozdobnie na każdej bułce. Ułożyć odcięty uprzednio wierzch bułki i posypać cukrem pudrem.

 

IMG_5583

 

Podobno Szwedzi zjadają rocznie 40 milionów semle, przy 10 milionach mieszkańców, Statystyczny  Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka, przy 38,5 milionach mieszkańców, to  ponad 96 milionów pączków. A przecież pączki jadamy nie tylko w ten jeden czwartek w roku. Pamiętać należy, że 1 pączek ma około 200 kcal – aby go spalić wystarczy pobiegać 20 minut lub pojeździć  godzinkę  na rowerze albo wybrać się na  godzinny spacer. Tak więc jedzmy polskie pączki albo szwedzkie semle. Smacznego!!!

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Semle zamiast pączka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s