A może coś z jelenia?

Lubię gotować, lubię odkrywać nowe smaki. Znudzona dotychczasowymi potrawami z drobiu i innego mięsiwa, sięgnęłam po dziczyznę. Oto  przepis na super prostą i bardzo smaczną  potrawę z jelenia.

składniki na 4 porcje

2 opakowania kronhjortsskav po 240 g /mrożonych plastrów mięsa jelenia/

IMG_5836

czerwona borówka-lingon ok.100 g

masło do smażenia ok. 100 g

śmietana 15% ok 100 ml – creme  fraiche

sos sojowy ciemny – 1 łyżka

Wykonanie

Zamrożone płaty mięsa przekroić na trzy części. Rozgrzać masło na patelni, delikatnie oddzielać poszczególne plastry i smażyć  z dwóch stron, a następnie przekładać do rondla. Zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem przez ok. 15 min. Następnie doprawić pieprzem  i solą, dodać sos sojowy i śmietanę. Pięć minut przed podaniem dodać borówki.

Podawać z zapiekanką z ziemniaków –  potatisgratäng i dowolną sałatą.

Przepis na potatisgratäng

składniki na 4 porcje

1 kg ziemniaków
2 żółte cebule
1 łyżeczka soli
2 szczypty czarnego pieprzu
300 ml śmietany (lub mleka)

Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
Obrać i pokroić ziemniaki. Obrać i posiekać lub pokroić cebulę.
Układać warstwami plastry ziemniaków i cebuli w lekko natłuszczonym
naczyniu do zapiekania.
Doprawiać solą i pieprzem pomiędzy warstwami.
Wlać mleko lub śmietanę. Umieścić naczynie w piekarniku.
Piec około 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

IMG_5839

Smacznego !!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s