Roztoczańskie smaki

Podczas wakacyjnych podróży po przepięknym polskim Roztoczu Środkowym szukaliśmy miejsc, w których podawano potrawy regionalne. W Krasnobrodzie zajadaliśmy się przepysznymi pierogami z jagodami, suto skropionymi wiejską śmietaną w  barze  p. Lucyny. W zagrodzie Guciów, gdzie znajduje  się  najlepiej zachowany w Polsce zespół wczesnośredniowiecznego osadnictwa, spróbowaliśmy zupy pokrzywowej, kiełbasy ze szczęśliwej świni i wspaniałego chleba na zakwasie, pieczonego w tradycyjnym piecu w wiejskiej chałupie. Po wędrówce po Rezerwacie przyrody nad rzeką Tanew, z malowniczymi „szumami”,  w miejscowości Pary koło Suśca, trafiliśmy do restauracji Carska Strażnica. Studiując menu  zaintrygowała mnie nazwa dania „golas roztoczański”. Bardzo smaczne, lekkie, niejako wegetariańskie danie. Dowiedziałam się, że inna nazwa tej potrawy to „golas biłgorajski”, lub „pieróg biłgorajski”. Skąd nazwa golas? Trudno było się dowiedzieć, ale wydedukowałam, że nazwa golas wzięła się stąd, że po pierwsze potrawa nie zawiera mięsa, a po drugie jest  postna, bo podawano  ją na wigilię. Przypomniał mi się drożdżowy placek- pieróg, nadziewany twarogiem z kaszą gryczaną, jaki w dzieciństwie piekła moja babcia, mieszkająca w lubelskiej wsi. Może  nazwa potrawy „golas” wzięła się stąd, że zawiera sam farsz i jest pozbawiona ciasta?

Natomiast udało mi się dowiedzieć jak tę potrawę przyrządzić. Receptura jest bardzo prosta.

Bierzemy jednakową ilość:

ugotowanych i utłuczonych ziemniaków,

białego twarogu (najlepszy -wiejski)

ugotowanej kaszy gryczanej

Mieszamy dokładnie składniki dodając jajko, sól i pieprz oraz przesmażoną cebulę

Następnie dokładnie wyrobioną masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy np. keksówki i pieczemy w temperaturze ok. 200 st około godziny aż golas stężeje.

Wystudzony, kroimy na grube plastry i obsmażamy na maśle do zrumienienia.

Do tego podajemy dowolną surówkę. W oryginale podaje się gęstą,  dobrą wiejską śmietanę.

13782094_1190194764344525_6123448701204363394_n

Golas roztoczański

 

Pierogi z jagodami i nie tylko

Zagroda Guciów

IMG_8568

Szumy na Tanwi

Reklamy

2 thoughts on “Roztoczańskie smaki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s