Bigos świąteczny

Słowo bigos w tytule bloga obliguje mnie niejako do podania przepisu na tę tradycyjną polską potrawę. Wiem , że przepisów na bigos jest bez liku. Zapewne każda rodzina ma swój sprawdzony sposób i przyrządza go nie tylko od święta.

Mój bigos świąteczny składa się  z co najmniej 3 gatunków mięsa, kiszonej kapusty i   gotuję go  przez 3 dni.

Składniki

3kg kapusty kiszonej / nie kwaszonej/

0,5 kg boczku

0,5 kg mięsa z łopatki lub karkówki

0,5 kg wołowiny

0,5 kg żeberek

0,5 kg mięsa z szynki

0,5 kg dobrej, wędzonej kiełbasy

1 cebula

4 ziarna pieprzu

4 szt ziele angielskie

3 liście laurowe

20 g suszonych grzybów

12 dkg śliwek suszonych

1 jabłko, najlepiej kwaśne

sól i pieprz czarny

Dzień pierwszy

Boczek kroimy w kostkę i smażymy w dużym garnku z grubym dnem. Mięsa kroimy w kostkę ok. 2cm, żeberka kroimy na małe kawałki wzdłuż kostek.

Boczek smażymy aby wytopił się tłuszcz a następnie podsmażamy na nim najpierw żeberka, które po usmażeniu odkładamy na talerz. Do boczku dodajemy kolejno mięsa i dokładnie je podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy z mięsem. Do podsmażonego mięsa dodajemy uprzednio przygotowane żeberka i całość dusimy pod przykryciem ok. 20 min, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło. Kapustę płuczemy na sitku, odciskamy i stopniowo dodajemy do mięsa. Dodajemy połamane suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie wlewamy ok 1 l wrzącej wody, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy temperaturę , przykrywamy  i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.

 

Dzień drugi

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy najlepiej na smalcu, a następnie dodajemy do bigosu. Bigos podgrzewamy , a następnie gotujemy  pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około 1 godzinę. Znów studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.

IMG_1713

Dzień trzeci

Śliwki suszone płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy, kroimy na drobne kawałki i wraz ze śliwkami dodajemy do zagotowanego bigosu. Dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut.

IMG_1717

 

Smacznych świąt !!!

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s