Święto cynamonowej bułeczki

To właśnie dzisiaj 4.10 – jest Kanelbullensdag, czyli święto cynamonowej bułeczki, która to jest najczęściej wymieniana, gdy myślimy o Szwecji. Termin wybrano 15 lat temu, gdy rozpoczęła działalność Rada Piekarnicza (Hembakningsradet), a że jednocześnie w tym dniu obchodzono Dzień Dziecka, który w Szwecji przypada na pierwszy poniedziałek października, data wydała się idealna.   No i oczywiście nie kolidowała z żadnym innym świętem kulinarnym. A tych w Szwecji jest sporo. Dodam, że największe kannebulle zjemy w kawiarni Cafe Husaren, która znajduje się w najstarszej dzielnicy Göteborga -Haga. Zamieszczam przepis na cynamonowe bułeczki zaczerpnięty ze strony Ambasady szwedzkiej w Warszawie:

Kanelbullar 20 sztuk

Ciasto:

700 g mąki pszennej
25 g drożdży
1/2 kostki (100 g) masła
1 szklanka (250 ml) mleka
1/4 szklanki (50 g) cukru pudru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 jajko
sól

Nadzienie:

1/2 kostki (100 g) masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Szkliwo:

1 jajko
2 łyżki wody
cukier perłowy

Drożdże rozpuść w misce z cukrem pudrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstaw na 10 minut. W garnku roztop masło, dolej pozostałe mleko i lekko podgrzej (uważaj ? mieszanina nie powinna być gorąca). Mąkę wymieszaj z kardamonem i przesiej. Uformuj kopczyk, zrób w nim dołek, wlej zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko z roztopionym masłem. Dokładnie wyrób przez 10-15 minut (możesz użyć robota kuchennego). Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na placek o grubości 0,5-1 cm, wielkością przypominający kartkę A4 . Przygotuj nadzienie: w rondelku roztop masło, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj. Za pomocą pędzelka posmaruj placki nadzieniem i zwiń ciasto jak roladę. Następnie pokrój je w ok. 1-cm ślimaczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo bułeczki będą rosły podczas pieczenia). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W miseczce roztrzep jajko, dolej wodę i wymieszaj. Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka posmaruj jajkiem i posyp cukrem perłowym. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz ok. 10 minut, wyjmij z pieca i ostudź.

kanelbullar-grundrecept-1

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s