Pepparkakans dag – szwedzki dzień pierniczka

9 grudnia obchodzimy w Szwecji pepparkakans dag czyli dzień pierniczka. Te ciasteczka na stałe wpisały się w skandynawski klimat. To jeden ze znaków rozpoznawczych kraju. Są dostępne wszędzie i o każdej porze roku, ale to dzisiaj Szwecja pachnie nimi najintensywniej. Wypiekane przez dorosłych, dekorowane przez dzieci, także  w formie cudownych, kolorowych, cukierkowych domków.

Są niezbędnym dodatkiem do fiki. Są nimi częstowani na wejście słuchacze licznych koncertów świątecznych. To nieodzowny znak rozpoznawczy nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.

Przepis na pepparkakor

Składniki:

3oo  ml melasy
4o dkg cukru farynowego  ( drobny brązowy cukier)
2 przyprawy do pierników

albo

4 łyżki goździków (zmielonych)
4 łyżki imbiru
4 łyżki cynamonu

350 g masła o temperaturze pokojowej
3oo ml tłustej śmietany
1,3-1,5 kg mąki pszennej
1-1,5 łyżki sody

Wykonanie:

Syrop, cukier, przyprawy i masło wyrabiamy  na jednolitą masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do ciasta.
Mieszamy sodę z mąką i dodajemy do  ciasta.
Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce i pozostawiamy do następnego dnia.
Nastawiamy piekarnik na 225 st.
Rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko, umieszczając je między dwoma arkuszami folii. Wycinamy ciastka za pomocą foremek.
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 5 min.

 

Życzę przyjemnego pieczenia i smacznego !

pie

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s