Lussekatter – szafranowe bułeczki

A oto przepis na pyszne lussekatter.

Składniki na ok. 40 szt.

900 g Mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
o,5 l mleka
50 g drożdży do słodkich ciast
1 gram szafranu, 2 opakowania
Sól 1 łyżeczka
2 szklanki cukru pudru
1 jajko do posmarowania
Rodzynki do dekoracji

* Rozpuść masło lub margarynę w rondelku.

* Dodaj mleko – ciepłe (37°C). Wkrusz drożdże i wymieszaj
do rozpuszczenia drożdży.

* Utłucz szafran z 1-2 łyżeczkami cukru pudru w moździerzu i dodaj do mleka.

* Dodaj pozostałe składniki zostawiając trochę mąki.

* Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie przez około 5 – 10 minut, aż będzie gładkie. Dodaj więcej mąki, jeśli ciasto jest lepkie, powinno być dość luźne.
* Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i pozostaw aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 40 minut.

IMG_4789

* Zagnieć ciasto na posypanej mąką powierzchni, podziel go następnie na około 40 sztuk i piecz według poniższych opisów.

10863992_862717823758889_173145008762269335_o
* Układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i udekoruj rodzynkami.

* Przykryj ręcznikiem kuchennym, pozostaw do wyrośnięcia 30-45 minut.

* Rozgrzej piekarnik do 250 °C.

* Posmaruj rozmąconym jajkiem.

* Piecz 5-10 minut.

* Pozostaw do ostygnięcia przykryte ściereczką. Smacznego!

 

luss

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s