Udziec z indyka na włoską nutę

Przepis ten zapożyczyłam od kuzynki mieszkającej od lat we Włoszech. Prosty w wykonaniu, ale symfonia smaku. Oczaruje gości nie tylko podczas świątecznego obiadu. Nie zdążyłam zrobić fotografii, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że tak jak smakuje wyśmienicie, równie prezentuje się na talerzu.

Składniki

Udziec indyka ok 1 -1,5kg

1/2 szklanki białego wina

suszone pomidory

kapary

oliwki czarne

szałwia

rozmaryn

ziele angielskie

liść laurowy

oliwa

ok. szklanki gorącej wody

Wykonanie

Udziec pozbawiamy kości. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie z każdej strony mięso obsmażamy na oliwie. Piekarnik ustawiamy na 200 st. Przekładamy do żaroodpornego naczynia bądź brytfanki. Wlewamy wino, gorącą wodę, dodajemy ok 10 sztuk suszonych pomidorów, dwie łyżki kaparów, kilkanaście oliwek, po łyżeczce ziół szałwii i rozmarynu, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy. Przykrywamy naczynie np. folią aluminiową i pieczemy do miękkości mięsa. Ja piekłam ok 1,5 godziny. Co jakiś czas odwracamy mięso w sosie. Pod koniec pieczenia doprawiamy solą i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podajemy mięso ze wszystkimi składnikami z sosu z dodatkiem ziemniaków i ulubionej sałaty. Równie dobrze smakuje na zimno, oczywiście jeśli coś zostanie z obiadu.  Smacznego !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s