Semla

Semla to ciastko, które należy zjeść w tłusty wtorek – fettisdag,  czyli ostatni dzień karnawału, poprzedzający środę popielcową. My mamy tłusty czwartek i zwyczaj objadania się pączkami. Szwedzi przed postem objadają się semle.  Podobno zjadają rocznie 40 milionów tych ciastek, przy 10 milionach mieszkańców.

Semla to rodzaj bułki pszennej wypełnionej słodkim nadzieniem. Przy czym rodzaj wypełnienia, może się różnić w zależności od regionu. Najpopularniejsze semle , to słodka bułka pszenna z odciętym wierzchem, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną, z wierzchu  posypana cukrem pudrem. Masa migdałowa składa się ze zmielonych migdałów zmieszanych z cukrem pudrem i białkiem lub syropem kukurydzianym nadającym jej właściwą gęstość. Jako ciekawostkę podam, że semla znane jest nie tylko w Szwecji, ale także w Finlandii, Danii, Łotwie i Estonii. Tradycyjnie semla podaje się w głębokim talerzu, zamoczoną w gorącym mleku. Mleko powinno być podgrzewane, ale nie gotowane przyprawione  cynamonem, wanilią, kardamonem lub cukrem. Teraz  zwykle semlor podaje się na talerzyku jak ciastko.

A oto przepis na tradycyjne semlor : 12 szt

Składniki

75 g masła
szklanka mleka,
25 g drożdży
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 jajko
2,5 szklanek mąki
1 ubite jajko do posmarowania

Nadzienie migdałowe

200 g obranych migdałów  lub 75 g pasty migdałowe

pół szklanki cukru pudru

szczypta kardamonu

szklanka mleka

2 szklanki śmietanki ubitej z cukrem pudrem

Wykonanie

Rozpuścić masło.   Skruszyć drożdże do miski dodać ciepłe mleko
i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać cukier, sól, ewentualnie kardamon, jajko, mąkę, masło. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.
Uformować kulę  i pozostawić pod przykryciem około 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 225 °.

Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłe  bułeczki.
Pozostawić  do wyrośnięcia na 20 min.
Posmarować  ubitym jajkiem i piec w  piekarniku  ok 10 minut, do złotego brązowego
koloru. Ostudzić na kratce. Następnie Odkroić  wierzch ciastka.  Okruchy bułki  wymieszać z mlekiem i  pastą migdałową.Wypełnić bułki masą. Ubić śmietanę i wycisnąć ozdobnie na każdej bułce. Ułożyć odcięty uprzednio wierzch bułki i posypać cukrem pudrem.

IMG_5583

Smacznego fettisdag !

2 myśli na temat “Semla

  1. Witam!
    W jaki sposób przygotować masę migdałową? W przepisie nie ma dokładnego opisu. Podejrzewam że należy po prostu wymieszać wszystkie składniki 🙂 Ale i tak proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam ❤️

    Polubienie

    1. Ja korzystałam z gotowej masy migdałowej, którą tak jak Pani zauważyła, wymieszałam z pozostałymi składnikami czyli posiekanymi migdałami, kardamonem, mlekiem i miąższem bułki. Masę migdałową przyrządzamy następująco: składniki: 200 g słodkich migdałów, 3 gorzkie migdały, 2½ dl cukru pudru,1 białko.
      Migdały oparzone i osuszone, pozostawić do wyschnięcia na kuchennych ręcznikach. Następnie zmielić w robocie kuchennym.
      Dodać cukier puder i białko jaja i miksować aby uzyskać gładką masę. Dodać więcej cukru pudru, jeśli miąższ staje się zbyt wilgotny lub kilka kropel wody, jeśli stanie się zbyt suchy i zwarty.
      Pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s