Ciasto ze śliwkami

Jesień nieodłącznie kojarzy się ze śliwkami. A jak śliwki to nie tylko knedle, ale i ciasto.

Składniki

200 g masła

200 g cukru pudru

3 jajka

cukier waniliowy

230 g mąki

150 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

700 g wydrylowanych śliwek węgierek

cukier puder do posypania /opcjonalnie

Kruszonka

70 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła. Wszystkie składniki szybko połączyć zagniatając.

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewamy do 150 st C

Utrzeć masło z cukrem, dodać jajka , dalej ucierać. Następnie dodać pozostałe składniki i nadal ucierać  przez około 3 min. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Układamy wydrylowane śliwki skórką do dołu. Posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika /150 st/ po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 180 st C i pieczemy przez ok. 50 min. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego !

dav

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s