Köttfärslimpa

Co  jadają Szwedzi na niedzielny obiad ? Otóż niekoniecznie znane klopsiki. Te zarezerwowane są raczej na codzienny middag. W niedzielę jada się coś bardziej wykwintnego co nie znaczy, że bardziej pracochłonnego w przygotowaniu. Jeden z popularnych przepisów przedstawiam poniżej.

Köttfärslimpa to nic innego jak po prostu pieczeń.

czas przygotowania 1 godzina, porcja dla 4 osób

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny lub mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego
  • 4 łyżki tartej bułki / szwedzka tarta bułka jest bardzo drobno zmielona/
  • 1 i 1/2 dl mleka
  • 1 żółta cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka  masła i olej rzepakowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • sól

WYKONANIE

Ustaw piekarnik na 200 °.

Zalej mlekiem bułkę tartą, wymieszaj i pozostaw na  5 minut.

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Na patelni rozpuść masło i olej rzepakowy.

Wrzuć cebulę i czosnek i smaż aż do lekkiego zrumienienia.

IMG_3146Wymieszaj w misce mięso, jajko,  przyprawy, smażoną cebulę i  namoczoną bułkę tartą. Wyrabiaj do połączenia wszystkich składników aż uzyskasz zwartą konsystencję

pie1

pie2

Następnie uformuj kształt podłużnego bochenka i umieść w natłuszczonym  naczyniu do pieczenia

IMG_3156Piecz na środku piekarnika przez około 35 minut.

IMG_3157

Podawaj z gotowanymi ziemniakami, solonym ogórkiem – saltgurka , słodką żurawiną –rårörda lingon oraz brązowym sosem – brunsås.

IMG_3161

pieczen

Smacznego!

Przydatne informacje

Żurawinę można kupić gotową w słoiku albo przyrządzić samemu.

Lingon-svensk-mat-fakta

  • 250 g żurawiny
  • 1/2 –  1 dl drobnego cukru
  • Opłukaną świeżą żurawinę wymieszać z cukrem i mieszając podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i uważając aby jak najwięcej owoców zachować w całości.

Sos brązowy również można kupić gotowy albo zrobić samodzielnie.

  • Przepis dotyczy 5 dl
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 dl bulionu mięsnego
  • 1 dl  śmietany 40%
  • 2 łyżeczki sosu  sojowego
  • szczypta  czarnego pieprzu
  • Rozpuść masło w rondlu. Wmieszaj mąkę.
    Dodawaj bulion po troszeczku, mieszając, doprowadzaj do wrzenia i gotuj mieszając przez 3-5 minut.
    Dodaj śmietanę i dopraw soją, pieprzem, solą i ewentualnie sokiem jabłkowym.
    Sos można podawać również  do smażonego mięsa, kurczaka, klopsików lub steku.

Po smacznym obiedzie czas na deser. Do kawy podajemy ciasto np. popularną kladdkaka. Przepis tutaj

kl

albo nieco wykwintniej, ulubiony chyba przez wszystkich  prinsesstårta, przepis znajdziecie  tutaj

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s