Szwedzki tort kanapkowy – smörgåstårta lax & räkor

Tort kanapkowy jest  w Szwecji bardzo popularny. Nie może go zabraknąć na  rodzinnej czy towarzyskiej imprezie. Podawany jest też podczas świąt.

Oto przepis na luksusowy tort łososiowo – krewetkowy.

POTRZEBNE PRODUKTY – 9 porcji

  • 300 g krewetek
  • 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 dl śmietanki 36% – 40%
  • 2 1/2 dl śmietany creme fraiche
  • 1 dl majonezu
  • 3 jajka
  • 1 avocado
  • 1 dl serka kestella 10% lub serka „Filadelfia”
  • szczypiorek
  • koperek 2 – 3 pęczki
  • 1 1/2 dl kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 dl zielonego groszku
  • chleb tostowy

/W Szwecji jest w sprzedaży specjalny podłużny chleb tostowy./

WYKONANIE

Z każdej kromki chleba tostowego odciąć brzegi.
Chleb układać na tacy ściśle obok siebie w kwadrat albo prostokąt.
Dobrze jest pod brzegi chleba wsunąć papier śniadaniowy, który po wykończeniu tortu będzie można łatwo usunąć.
Ugotować jajka na twardo, koperek i szczypiorek posiekać.
Krewetki drobno pokroić, część zostawić do dekoracji.
Drobno pokroić avocado.
Przygotowanie pierwszego wypełnienia.

  • 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • 150 g krewetek
  • 2 jajka na twardo
  • 1 avocado
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki koperku
  • 2 1/2 dl śmietany creme fraiche
  • 1 dl serka „kestella” 10% lub serka „Filadelfia”
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Masę wyłożyć równomiernie na chlebie.
Położyć kolejną warstwę chleba tostowego.

Przygotowanie drugiego wypełnienia.

  • 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • 1 1/2 dl kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 dl zielonego groszku

Łososia rozdrobnić/ można widelcem/. Wymieszać ze śmietaną i groszkiem.
Masę wyłożyć równomiernie na chlebie.
Położyć ostatnią warstwę chleba, lekko przycisnąć.
Przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce do następnego dnia.

Przygotowanie masy do dekoracji

  • 1 dl śmietanki 36% – 40%
  • 1 dl śmietany creme fraiche
  • 1 dl majonezu
  • 1 dl posiekany koperek

Śmietankę ubić. Wymieszać ze śmietaną creme fraiche , koperkiem i majonezem.
Masę rozprowadzić na torcie, pokryć też brzegi.
Wierzch tortu udekorować pozostałymi krewetkami, sałatą, pokrojonym w ósemki jajkiem , łososiem, ósemkami cytryny, kawiorem według własnej inwencji. Smacznego!

1 dl =100 ml

dav

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s