Świąteczny sernik z piernikami

Julig pepparkakscheesecake – świąteczny sernik z piernikami to niezwykle proste w wykonaniu ciasto. Nie wymaga pieczenia i można je przygotować w pół godziny.   Jest lekkie i przepyszne, idealne do świątecznej fiki. Serdecznie polecam.

SKŁADNIKI

1oo g  ciasteczek korzennych/ pepparkakor

100 g ciastek digestive

100 g masła

6 płatków żelatyny

100 g cukru

400 g serka philadelphia

200 ml śmietany creme fraiche

300 ml śmietanki 36%

 2 łyżeczki cukru waniliowego

1 pomarańcza, opcjonalnie cytryna

                                                                       WYKONANIE

  1. Rozpuść masło. Pokrusz pierniki i digestive. Wymieszaj z masłem. Wyłóż mieszanką spód tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na czas przygotowania reszty.
  2. Płatki żelatyny włóż do wody na 5 minut. Zetrzyj skórkę pomarańczy i wyciśnij sok. Podgrzej sok, przełóż płatki żelatyny z wody do soku i rozpuść. Odstaw do ostudzenia. Ubij śmietanę.
  3. Wymieszaj serek philadelphia z creme fraiche, cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszaj sok z żelatyną, dodaj skórkę pomarańczową. Na końcu dodaj ubitą śmietanę.

Przełóż mieszankę na spód z ciastek. Wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem posyp ciasto pokruszonymi piernikami i udekoruj plasterkami pomarańczy. Smacznego!

mde
mde

 

 

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Wykonanie krok po kroku

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s