Semla
Semla to ciastko, które należy zjeść w tłusty wtorek – fettisdag, czyli ostatni dzień karnawału, poprzedzający środę popielcową. My mamy tłusty czwartek i zwyczaj objadania się pączkami. Szwedzi przed postem objadają się semle. Podobno zjadają rocznie 40 milionów tych ciastek, przy 10 milionach mieszkańców.
Semla to rodzaj bułki pszennej wypełnionej słodkim nadzieniem. Przy czym rodzaj wypełnienia, może się różnić w zależności od regionu. Najpopularniejsze semle , to słodka bułka pszenna z odciętym wierzchem, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną, z wierzchu posypana cukrem pudrem. Masa migdałowa składa się ze zmielonych migdałów zmieszanych z cukrem pudrem i białkiem lub syropem kukurydzianym nadającym jej właściwą gęstość. Jako ciekawostkę podam, że semla znane jest nie tylko w Szwecji, ale także w Finlandii, Danii, Łotwie i Estonii. Tradycyjnie semla podaje się w głębokim talerzu, zamoczoną w gorącym mleku. Mleko powinno być podgrzewane, ale nie gotowane przyprawione cynamonem, wanilią, kardamonem lub cukrem. Teraz zwykle semlor podaje się na talerzyku jak ciastko.
A oto przepis na tradycyjne semlor : 12 szt
Składniki
75 g masła
szklanka mleka,
25 g drożdży
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 jajko
2,5 szklanek mąki
1 ubite jajko do posmarowania
Nadzienie migdałowe
200 g obranych migdałów lub 75 g pasty migdałowej
pół szklanki cukru pudru
szczypta kardamonu
szklanka mleka
2 szklanki śmietanki ubitej z cukrem pudrem
Wykonanie
Rozpuścić masło. Skruszyć drożdże do miski dodać ciepłe mleko
i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać cukier, sól, ewentualnie kardamon, jajko, mąkę, masło. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.
Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem około 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 225 °.
Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłe bułeczki.
Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
Posmarować ubitym jajkiem i piec w piekarniku ok 10 minut, do złotego brązowego
koloru. Ostudzić na kratce. Następnie odkroić wierzch ciastka. Okruchy bułki wymieszać z mlekiem i pastą migdałową.Wypełnić bułki masą. Ubić śmietanę i wycisnąć ozdobnie na każdej bułce. Ułożyć odcięty uprzednio wierzch bułki i posypać cukrem pudrem.

Smacznego fettisdag !